Dej člověku rybu, nasytíš jej na den

Dnes jsem chtěla psát o koučování. Mí mužové (muž a synové) občas rybaří a já se na ně koukám. Proto je mi tohle „ rybářské téma“ dost blízké. Staré přísloví je ale přesnější než jakákoliv jiná slova.

 Dej člověku rybu, nasytíš jej na den. Nauč ho rybařit a dáš mu jídlo na zbytek života.“                                                                                                                  (čínské přísloví)    

Je v něm pro mne skryta podstata koučování.

Máte problém ve vztahu s ostatními? Já ani vy nemůžeme změnit ryby v rybníce. Můžete změnit pouze svůj přístup, popř. odejít k rybníku jinému.

I dále se dnes budu při vysvětlování držet rybaření.

Která metoda je pro vás ta správná?

Prosím, žádný přístup není špatně, jen se snažím vysvětlit rozdíl.

  • Koučink– nedá Vám pouze radu na jeden den, ale zkvalitní Vaše myšlení i pro zbytek života, což využijete po zbytek života i v dalších situacích. Nepátráme v minulosti, proč se ryb bojíte. Ve vašem mozku je to prostě momentálně takto zapsáno. Protože ale toužíte být úspěšný rybář, nastavíme společně novou cestu pro úspěšný rybolov. Tuto cestu zpevníme pomocí získání (a zafixování) nových návyků. Prakticky budete chytat ryby a pozorovat, které metody a nástroje jsou účinné. Co si nechat, co odložit, dokoupit do výbavy, čím krmit. Když to budete vědět, nové návyky se zpevní opakováním a posilováním, aby vám pokud možno zůstaly natrvalo. Je také dost pravděpodobné, že zjistíte, že se vám tato cesta hodí nejen k chytání ryb, ale že můžete tento způsob využít i ke své obživě v novém povolání, aplikovat jej tedy i do jiných oblastí svého života. O tom tedy koučink je.
  • Mentorink- pokud jsem dobrý rybář s dobrými výsledky, mohu vám radit s rybařením. Jsou to ovšem mé zkušenosti a mé rady. Nemusí se líbit Vám, nemusíte s nimi duševně souznít. Každý jsme jiný. Pokud jsem ovšem dobrý zedník a o rybaření nevím nic, pravděpodobně vám nebudu prospěšný.
  • Psycholog ( psychoterapeut…)- rozeberu s vámi minulé zkušenosti, proč se bojíte jít k rybníku a začít chytat ryby, kdo vám strach způsobil či která situace jej vyvolala. Pochopíte, ale dost často se nedostanete dál k akci, změně. Pochopit je dobré, ale mít vše jen v hlavě – to nestačí. Je třeba nastavit reálné změny a začít konat. Konat můžeme jen tady a teď.